Posledného ruského cára Mikuláša II. zastrelili pred 95 rokmi

17.07.2013 Celý región

Jekaterinburg/Bratislava 17. júla (TASR) - Posledným ruským cárom bol Mikuláš II. z dynastie Romanovcov. Zomrel (bol zastrelený sovietskymi boľševikmi) pred 95 rokmi 17. júla 1918 v ruskom Jekaterinburgu.

Nikolaj Alexandrovič Romanov - pod menom Mikuláš II. - nastúpil na trón ako 26-ročný v roku 1894. Vláda Romanovovcov sa v Rusku skončila v roku 1917. Mikuláš II. abdikoval, keď Rusko zachvátila revolučná horúčka. Cára aj s jeho rodinou zadržali. Vo februári 1917 cársku rodinu deportovali do vyhnanstva na Sibír. Po boľševickej októbrovej revolúcii ju začiatkom roku 1918 previezli do Jekaterinburgu, kde žila v skonfiškovanom dome Nikolaja Ipaťjeva. Tam ju ukrývali pod prísnym dozorom 50 ozbrojených strážcov.

Poprava cárskej rodiny

V noci zo 16. na 17 júla 1918 stráže cárovi Mikulášovi II., jeho manželke cárovnej Alexandre, synovi Alexejovi a štyrom dcéram - Oľge, Tatiane, Márii a Anastázii - aby zišli do suterénu domu. Tam rodinu vyvraždili, pretože sa k mestu blížili oddiely bielogvardejcov. Po streľbe ich mnohonásobne dobodali bajonetmi a okradli o šperky. Smutnému koncu sa nevyhli ani traja členovia služobníctva a rodinný lekár. Cár mal vtedy 50 rokov.

Skupina boľševikov zahrabala telá obetí poliate kyselinou do jamy v okolí. Dom kupca Ipaťjeva dali sovietski komunisti zbúrať v roku 1977.

Telesné pozostatky cárskej rodiny odhalili v bani pri Jekaterinburgu v roku 1991, v čase rozpadu Sovietskeho zväzu. V roku 1998 po genetických testoch a sporoch ohľadom ich pravosti pochovali cára aj s cárovnou a tromi z ich piatich detí - princezné Tatianu, Oľgu a Anastáziu v katedrále v petrohradskej Petropavlovskej pevnosti.

Rehabilitácia cárskej rodiny

Najvyšší súd v októbri 2008 oficiálne rehabilitoval Mikuláša II., keď vyhlásil, že ho aj s rodinou nezákonne zabili. Vyšetrovanie prípadu v Rusku obnovili z formálnych právnych dôvodov v roku 2010 a uzavreli ho 14. januára 2011. Nezákonnosť zabitia cárskej rodiny sa potvrdilo podobne ako pravosť telesných pozostatkov členov cárskej rodiny a ich služobníctva.

Na mieste masakry aj masového hrobu nešťastníkov v súčasnosti stoja kostoly. Ruská pravoslávna cirkev v roku 2000 kanonizovala Mikuláša II., jeho manželku Alexandru, štyri ich dcéry a jedného syna ako mučeníkov.

Vo februári 2013 sa začali v Jekaterinburgu oslavy 400. výročia začiatku vlády dynastie Romanovcov. Prvý z dynastie Michal III. bol zvolený za ruského panovníka 21. februára 1613.
 

Vyberte región